Co stosować na wzmocnienie odporności?

Julia Topp z Unsplash
Julia Topp z Unsplash

Każdego dnia spotykamy się z wieloma wirusami, bakteriami i grzybami. Na szczęście nie wszystkie  szczepy są chorobotwórcze i powodują infekcję. Szacuje się, że zaledwie kilka procent z nich może wywoływać zakażenia. Mimo to nie chorujemy za każdym razem, gdy spotkamy na swej drodze jakąś patogenną bakterię. To zasługa sprawnie funkcjonującego układu immunologicznego, który zwalcza szkodliwe mikroorganizmy, zanim te zdołają dokonać spustoszenia w naszym organizmie. Co stosować na wzmocnienie odporności?

Z czego składa się system odpornościowy?

Nasz układ immunologiczny składa się z wielu elementów. Tworzą go specjalistyczne komórki, białka, tkanki oraz organy.  Gdy do organizmu przedostaną się szkodliwe drobnoustroje, system odpornościowy uruchamia reakcje, które mają na celu ich szybką eliminację. Niestety, układ immunologiczny czasem jest osłabiony i nie funkcjonuje prawidłowo, co otwiera wrota dla różnego rodzaju patogenów.

Rola leukocytów w systemie odpornościowym

Kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego odgrywają leukocyty, znane też jako białe krwinki. Mają one za zadanie wyszukiwać niebezpieczne drobnoustroje i prowadzić do ich unieszkodliwienia. Za produkcję i magazynowanie leukocytów odpowiadają grasica, śledziona, szpik kostny i węzły chłonne.  Białe krwinki są transportowane w organizmie za pośrednictwem naczyń limfatycznych oraz krwi.

W przypadku leukocytów wyróżniamy dwa rodzaje komórek:

  • limfocytyto komórki, które są wysoce wyspecjalizowane, mają one za zadanie rozpoznać patogen oraz go zniszczyć, ponadto zapamiętują go na wypadek, gdyby ponownie przedostał się do organizmu. Wówczas odpowiedź immunologiczna będzie już dużo szybsza i nie dojdzie do rozwoju infekcji. Limfocyty uczestniczą w mechanizmach odporności swoistej czynnej;
  • fagocyty, zwane także komórkami żernymi, wykazują zdolność do pochłaniania patogenów. Do komórek żernych zaliczamy makrofagi i neutrofile. Fagocyty uczestniczą w odporności nieswoistej czynnej.

Jak działa układ odpornościowy?

Gdy do organizmu przedostanie się ciało obce, czyli antygen, cały układ immunologiczny pracuje razem, aby jak najszybciej go rozpoznać i uruchomić mechanizmy obronne.  W wyniku licznych procesów aktywacji ulegają limfocyty B, które mają za zadanie rozpoznać swoiste fragmenty białek patogenu i rozpocząć produkcję przeciwciał skierowanych przeciwko nim.  W momencie powstania kompleksu antygen-przeciwciało, do akcji wkraczają limfocyty T, które atakują obcy czynnik, który uprzednio został oznaczony przez przeciwciała. Antygen zostaje wyeliminowany z organizmu i przestaje stanowić dla niego zagrożenie.

Jak wesprzeć system odpornościowy?

Aby wesprzeć funkcjonowanie układu immunologicznego, należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Na to, jak działa nasz system odpornościowy wpływają takie czynniki jak:

  • codzienna dieta;
  • aktywność fizyczna;
  • przebywanie na świeżym powietrzu;
  • stosowanie szczepionek.

 

Jak dieta wpływa na odporność?

Istnieje duży związek między naszą dietą a odpornością. Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje szeregu substancji – białek, tłuszczów, cukrów, witamin, minerałów i antyoksydantów. Aby dostarczyć je wszystkie, należy zadbać o zróżnicowaną dietę. Niestety, nie istnieją produkty spożywcze, które zawierają wszystko to, czego potrzebujemy. Dopiero ich kombinacja jest w stanie pokryć zapotrzebowanie organizmu na substancje odżywcze. Na naszym talerzu nie może zabraknąć świeżych owoców i warzyw, które stanowią bogate źródło witamin i minerałów. W pietruszce, jeżynach, malinach czy cytrusach znajdziemy spore ilości witaminy C, która odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Z kolei tłuste ryby morskie dostarczają naszemu organizmowi kwasy omega-3, które zwalczają stany zapalne w organizmie oraz witaminę D. Tę ostatnią wprawdzie nasz organizm potrafi wytwarzać samodzielnie w skórze pod wpływem promieni UV, ale produkcja ta jest możliwa tylko od drugiej połowy kwietnia do połowy września. Potem ustaje ze względu na kąt padania promieni słonecznych i niedostateczną ekspozycję na słońce. Dlatego jesienią i zimą bardzo ważne jest, aby dostarczać witaminę D z zewnątrz, ponieważ jej niedobór prowadzi do zakłóceń w pracy układu immunologicznego.  W naszej diecie nie może też zabraknąć produktów bogatych w cynk takich jak orzechy czy jaja. Ten pierwiastek także odgrywa kluczową rolę w prawidłowej pracy systemu odpornościowego. Cynk pełni bowiem rolę kofaktora, który po przyłączeniu do enzymu, czyni go aktywnym. Nasze menu powinno uwzględniać także mięso bogate w żelazo, produkty pełnoziarniste dostarczające organizmowi witamin z grupy B czy nabiał, zwłaszcza mleczne wyroby fermentowane, które zasiedlają naszą mikroflorę jelitową dobrymi szczepami bakterii. Te z kolei stanowią naszą naturalną barierę obronną.

Jak dieta wpływa na odporność

Regularna aktywność fizyczna wzmacnia odporność

Jeśli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem podczas nadchodzącej jesieni i zimy, zadbaj o regularną aktywność fizyczną. Ruch stymuluje bowiem system odpornościowy i tym samym czyni go gotowym na starcie z patogenami. Tak naprawdę nie ma znaczenia, czy regularnie uczęszczasz na siłownię, biegasz w parku, czy spacerujesz z przyjaciółką. Kluczową rolę odgrywa systematyczność.  Warto o tym pamiętać i nie zapuszczać korzeni na kanapie w salonie, gdzie jesienią chętnie oglądamy telewizję. Siedzący tryb życia wpływa bowiem negatywnie na nasz system immunologiczny i tym samym zwiększa naszą podatność na infekcje.

Regularna aktywność fizyczna wzmacnia odporność

Przebywanie na świeżym powietrzu, czyli sprawdzony sposób na odporność

Gdy przebywasz na świeżym powietrzu, masz kontakt z różnymi mikroorganizmami obecnymi w powietrzu. Większość  z nich jest przyjazna lub neutralna dla naszego organizmu. Zasiedlenie nimi naszego ustroju jest dla nas korzystne, bo buduje naturalną barierę ochronną przed patogenami. Ponadto gdy oddychamy świeżym powietrzem, stymulujemy system odpornościowy i uczymy go prawidłowo rozpoznawać zagrożenie. Nie bez powodu dzieci, które rzadko przebywają na podwórku, częściej chorują na alergię. Ich system odpornościowy nie ma bowiem gdzie nabywać doświadczenia w prawidłowym rozpoznawaniu zagrożenia. W rezultacie niebezpieczeństwo dostrzega w pyłkach roślin czy sierści zwierząt.

Szczepionki przeciw grypie – dlaczego warto je stosować?

Wraz z nastaniem jesieni, coraz więcej osób choruje na grypę. Warto pamiętać, że co roku atakuje nas inny wirus grypy, dlatego przeciwciała wyprodukowane w zeszłym sezonie nie chronią nas przed ponownym zachorowaniem. Firmy farmaceutyczne starają się jednak przewidzieć, jaki wirus grypy nas zaatakuje i wyprodukować stosowne szczepionki. Korzystając z nich, zmniejszamy ryzyko infekcji. Szczepionki przeciw grypie uruchamiają odporność swoistą czynną, czyli skierowaną przeciwko konkretnym patogenom.

Kiedy warto sięgnąć po naturalny suplement diety na odporność?

Zbilansowana, zdrowa dieta jest bardzo ważna w budowaniu odporności organizmu. Warto jednak pamiętać, że nawet ona nie dostarczy nam pewnych substancji, które możemy znaleźć wyłącznie w naturalnych suplementach diety na odporność takich jak Colostrum Colostrigen firmy Genactiv.  Skuteczność działania tego preparatu potwierdzają  badania kliniczne.  Mianem colostrum określamy życiodajny płyn, który jest wytwarzany w gruczole mlekowym samic ssaków tuż przed porodem i 72 h po porodzie.  Zawiera on szereg wartościowych substancji – przeciwciała, białka (w  tym albuminy) i lizozym.  Mają one za zadanie dostarczyć nowo narodzonemu ssakowi pokarm, który reguluje jego przewód pokarmowy i system odpornościowy, przygotowując tym samym maluszka do życia poza łonem matki.

Colostrum samice ssaków wytwarzają tylko do 72 h po porodzie. Później mleko matki pełni już wyłącznie rolę odżywczą, zawiera zdecydowanie więcej laktozy i tłuszczów aniżeli albumin, które odgrywają kluczową rolę w budowaniu odporności.  Aby uzyskać surowiec o możliwie najwyższym stężeniu dobroczynnych substancji, firma Genactiv pobiera siarę od świeżo ocielonej krowy w ciągu 2 godzin po porodzie.

naturalny suplement diety na odporność

Bezpieczeństwo stosowania Colostrum Colostrigen

Colostrum Colostrigen firmy Genactiv to produkt w pełni naturalny, który nie jest poddawany żadnym dodatkowym modyfikacjom.  Siarę pozyskuje się od stada krów w Wielkopolsce, które podlega regularnym badaniom weterynaryjnym. Colostrum pobiera się wyłącznie od zwierząt zdrowych przy zachowaniu reżimu sanitarnego.

 

Jak substancje czynne pochodzące z colostrum zachowują bioaktywność?

Suplement diety Colostrum Colostrigen firmy Genactiv produkuje się z wykorzystaniem najnowszych technologii. Mają one za zadanie uchronić dobroczynne substancje zawarte w siarze przed rozkładem w wyniku denaturacji.  W tym celu surowiec uzyskany od krów poddaje się procesowi mrożenia i liofilizacji, a następnie suszeniu w niskiej temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni Celsjusza. Pozwala to białkom pochodzącym z colostrum zachować ich bioaktywność.

Certyfikowane laboratoria badawcze potwierdzają bezpieczeństwo stosowania Colostrum Colostrigen marki Genactiv. Poddają one szczegółowym badaniom pokarm uzyskany z pierwszego udoju po laktacji.  Pobiera się go od zdrowych zwierząt hodowlanych w polskich, nowoczesnych gospodarstwach rolnych.

*Treści zawarte na serwisie Testyalergiczne.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Testyalergiczne.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: