Uczulenie na gluten

Uczulenie na gluten

Wbrew pozorom, alergia na gluten nie jest tym samym co celiakia. Wprawdzie obie choroby zalicza się do nietolerancji pokarmowych, ale częściej spotykamy się z reakcją uczuleniową.

Szacuje się, iż z uczuleniem na gluten boryka się 10-20% osób cierpiących na alergie pokarmowe. W jaki sposób rozpoznać tę przypadłość? Poniżej opisujemy objawy, które towarzyszą alergii na gluten.

Symptomy alergii na gluten czasem pojawiają się bezpośrednio po konsumpcji pieczywa, ale nie jest to regułą. W miarę upływu czasu objawy uczulenia stają się mniej intensywne. W przypadku dzieci alergia na gluten przyjmuje ostrą postać.

Alergia na gluten u dzieci

U małych alergików uczulenie na gluten objawia się w postaci zmian skórnych, charakterystycznych dla atopowego zapalenia skóry. Tej przypadłości niezwykle rzadko towarzyszą objawy ze strony układu pokarmowego czy oddechowego.

Chorzy na celiakię muszą ściśle przestrzegać diety bezglutenowej, podczas gdy dzieci dotknięte alergią na białko zbóż często z niej wyrastają.

Alergia na gluten u dorosłych

Zdarza się, iż alergia na gluten dotyka dorosłych. W ich przypadku objawia się pokrzywką, obrzękiem naczynioruchowym, wstrząsem anafilaktycznym lub biegunką. U dorosłych sprawa jest bardziej skomplikowana. Czasem objawy alergii na gluten pojawiają się tylko wtedy, gdy konsumpcji posiłku towarzyszy wysiłek fizyczny.

Wiele osób błędnie utożsamia alergię na gluten z celiakią. Choć w obu przypadkach mamy do czynienia z nietolerancją pokarmową, nie należy stosować tych pojęć jako synonimów.

*Treści zawarte na serwisie Testyalergiczne.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Testyalergiczne.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: