Alergia pokarmowa jest wykrywana przez takie same badania, jak pozostałe typy alergii. Wskazaniem do ich wykonania są objawy chorobowe, które bardzo przypominają uczulenie na jeden ze składników diety. Ponieważ zwykle jest go trudno jednoznacznie ustalić, warto wykonać testy na alergię. W pierwszym badaniu robi się testy na najpopularniejsze alergeny, które uczulają największą liczbę pacjentów.
Jak wykonywane są testy?
Testy nie trwają zbyt długo i nie są bolesne, poza małym ukłuciem powtarzanym wielokrotnie. Miejscem przeprowadzenia testów pokarmowych jest przedramię. Specjalista nakłada na przedramię kropelkę roztworu alergenu pokarmowego, kroplę soli fizjologicznej oraz kroplę substancji, która daje odczyn. Następnie każda z nich jest nakłuwana za pomocą cienkiej igiełki. Należy potem odczekać odpowiednio długo. Lekarz porównuje potem wynik testów z substancją, która daje odczyn i z substancją obojętną. Ostatnie badania wskazują, że jednokrotne wykonanie testów może być niewystarczające do uzyskania wiarygodnych wyników.
TAGI: Alergia pokarmowa, objawy chorobowe, ukłucie powtarzane wielokrotnie, przedramię, sól fizjologiczna, wyniki testów, wiarygodne wyniki.
*Treści zawarte na serwisie Testyalergiczne.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Testyalergiczne.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.