Jakie alergeny uczulają najczęściej?

Jakie alergeny uczulają najczęściej?

Istnieją produkty, które mogą częściej wywoływać reakcje alergiczne, niż pozostałe. Dodatkowo, uczulenie mogą wywoływać inne, określone czynniki. Alergia to nieprawidłowa reakcja immunologiczna organizmu na kontakt z konkretnymi alergenami.

Istnieją pewne konkretne alergeny, czyli czynniki uczulające, które o wiele częściej wywołują takie nieprawidłowe reakcje. To zazwyczaj po ich kątem bada się to, na co dana osoba jest uczulona. Takie popularne alergeny wykorzystuje się, np. w testach alergicznych płatkowych.

Pyłki, kurz

Lista jest spora, bowiem uczulać może właściwie wszystko. Najczęściej są to wszelkiego rodzaju pyłki, które dokuczają alergikom wiosną i latem wywołując przede wszystkim reakcje w układzie oddechowym, skórne, a także katar sienny, swędzenie i łzawienie oczu. Dodatkowo, takimi czynnikami może być sierść zwierzęcia, kurz czy roztocza.

Produkty spożywcze

Produkty spożywcze, na które alergicy powinni uważać to mleko, które uczula najczęściej. Warto zwrócić też uwagę na orzechy, ryby, soję, owoce morza. Uczulać mogą też niektóre owoce i warzywa, zwłaszcza truskawki, cytrusy. Nie warto jednak popadać w paranoję i zanim usunie się te produkty z jadłospisu warto zbadać się pod kątem tego co tak naprawdę szkodzi.

Aleksandra Wiktor

*Treści zawarte na serwisie Testyalergiczne.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Testyalergiczne.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: