Czekolada cieszy się ogromną popularnością wśród łasuchów. Jej wyjątkowy smak sprawia, iż na chwilę zapominamy o zdrowym odżywianiu i diecie. Niestety, nie każdy może sobie pozwolić na kostkę czekolady.
Zdarza się, iż czekolada wykazuje działanie alergizujące. Z taką sytuacją często spotykamy się w przypadku atopowego zapalenia skóry. Z przeprowadzonych badań wynika, iż osoby uczulone na czekoladę stanowią 5% wszystkich alergików. Dlaczego ten smakołyk uczula?
Alergeny zawarte w czekoladzie
W skład czekolady wchodzą: kakao i białko, które są zaliczane do silnych alergenów pokarmowych. Z przeprowadzonych badań wynika, iż poszczególne rodzaje tego smakołyku różnią się działaniem alergizującym. Biała czekolada uczula rzadziej niż mleczna czy gorzka. Ta pierwsza nie zawiera kakao. Osoby uczulone na białko znajdują się w gorszym położeniu. Muszą one całkowicie wyeliminować czekoladę ze swojej diety.
Alergia na czekoladę a alergia na orzechy
Wiele osób myli alergię na czekoladę z uczuleniem na orzechy. Te ostatnie często bywają dodawane do słodyczy. Osoby, które borykają się z alergią na czekoladę, powinny dokładnie czytać etykiety.
Alergia na czekoladę – objawy
Do objawów alergii na czekoladę zaliczamy:
drobną wysypkę na policzkach, która w miarę upływu czasu przeobraża się w suche, chropowate strupy
świąd
wypryski
katar sienny
duszność.
Symptomy uczulenia mogą pojawić się bezpośrednio po konsumpcji, aczkolwiek czasem zdarza się, iż dają o sobie znać nazajutrz.
*Treści zawarte na serwisie Testyalergiczne.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Testyalergiczne.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.