Odczulanie. Warto?

Powolne przyzwyczajanie organizmu do alergenu wielu osobom wydaje się koniecznością, bo alergia bardzo ogranicza życie na co dzień. Jednak w przypadku alergii pokarmowej nie zawsze trzeba zmuszać organizm do tolerowania danego składnika.

W wielu przypadkach odczulanie przynosi spodziewane rezultaty. Po wstrzyknięciu serii minimalnych ilości alergenu organizm stopniowo uodparnia się na jego działanie – wraz ze zwiększaniem dawki alergenu.

Jest to metoda skuteczna jedynie przy alergiach pierwotnych, wywołanych przez IgE (przeciwciała). Od kilku lat alergikom podaje się krople pod język jako formę terapii odpornościowej, ostatnio – także sprayu do nosa oraz tabletek.

Od 5 lat w Szwecji można się odczulać na pylenie traw za pomocą tabletek. Krople czy tabletki – wszystkie te specyfiki działają na zasadzie przyzwyczajenia do alergenu, są raczej nieinwazyjne dla organizmu i nie powinny zaszkodzić nawet małym dzieciom.

W Bawarii próbowano doustnymi specyfikami obniżać wrażliwość u dorosłych alergików reagujących na krowie mleko, ale po tygodniowym podawaniu mleka – od kilku kropel począwszy aż do szklanki po 8 dniach – trzeba było codziennie podtrzymywać tę dawkę, by zapobiec reakcji natychmiastowej – anafilaksji.

Tylko czy wszyscy muszą pić mleko? Tym bardziej, że akurat w przypadku tak silnych objawów działanie nie jest uzasadnione.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: